Fake Love or True Love ? : Before the dates [9]

Eunmi's POV :

                Aku bangun dari katil dan menuju ke dapur untuk menyiapkan sarapan untuk halmeoni. Hari ni hari cuti dan hari ni juga, aku kena keluar DATING dengan Byunghun. Aigoooo. Kelihatan, nenek berjalan menuju meja makan. Aku segera menyediakan mangkuk dan lauk pauk.

               "Annyeong halmeoni !" tegurku sambil meletakkan lauk pauk ke dalam mangkuk halmeoni.

               "Annyeong Eunmi." balas halmeoni. Kami segera duduk dan makan tanpa banyak bicara. Halmeoni juga semakin sihat setelah aku membawanya ke klinik dulu dengan menggunakan duit simpanan aku. Sekarang, duit simpanan aku kosong. Aku tidak kisah asalkan halmeoni sihat. Tiba tiba loceng rumah kami berbunyi. Siapa pula tu ?

               "Eunmi, pergi buka pintu." arah halmeoni. Aku mengangguk angguk dan menuju ke ruang depan.

Jineul's POV :

               Aku menunggu dengan penuh sabar di luar rumah Eunmi. Hanya aku tahu kedudukan rumahnya. Rumahnya nampak sedikit usang. Kesian Eunmi. Aku menekan loceng rumahnya. Tidak sampai 2 minit, pintu rumahnya dibuka.

               "Eunmi !!!!" Aku memeluknya dan menjerit namanya.

               "J .. Jineul ? Kau buat ape dekat rumah aku dan macam mana kau tahu alamat rumah aku ?" soal Eunmi dan dia membalas pelukanku juga.

               "Yahh Park Eunmi ! Kita jiran ! Hehe. Tu rumah aku." Aku membalas dan menunjukkan kedudukan rumahku. Ya. Kami jiran sebelah tetapi Eunmi tidak tahu akannya.

Eunmi's POV :

                "Jiran ?!" Terkejut aku mendengarnya. Aku segera menoleh ke arah rumah yang ditunjukkan oleh Jineul tadi. Jadi ... rumah tu Jineul punye ?! Puan Kim tu omma Jineul ?! Omg.

                "Terkejut ? Hahahahaha. Aku nak buat surprise je untuk kau. Kekeke." Jineul ketawa dengan kuat sambil memegang perutnya. Amboi.

                "Kenapa kau tak cakap ? Aigooo." Aku menggeleng geleng. Eh, Chunji tak datang ke ?

                "Eh, mana boyfriend kesayangan kau tu ? Bukan ke dia selalu ikut kau ? Hahahaha." Aku mengusiknya.

                "Dia masih tidur. Lagipun, aku nak ajak kau ikut aku ke sesuatu tempat. Please ?" Dia mengajakku.

                "Ke mana ? Hish. Kalau rumah kau, buat malu aku jelah. Kau anak berada. Aku ni .. faham faham jelah." Terus bahu ku ditumbuk. Aduhhh.

                "Hello Park Eunmi ? Kau kawan baik aku selama lamanya faham ?" Dia memelukku sekali lagi. Perasaan terharu menyelinap masuk ke dalam hatiku.

                "Yela3. Aku minta kebenaran halmeoni kejap." Aku merenggangkan pelukannya dan memintanya tunggu di luar. Nak jemput dia masuk tetapi aku takut dia tidak selesa akan rumah kami. Aku segera berjumpa dengan halmeoni.

                "Siapa tu Eunmi ?" soal halmeoni.

                "Chingu ... Halmeoni .. Boleh tak Eunmi nak pergi rumah kawan Eunmi ?" Aku tanya halmeoni dengan elok elok. Halmeoni mengangkat kening sebelahnya. Wow.

                "Lelaki ke perempuan kawan Eunmi tu ?" soal halmeoni lagi. Belum sempat aku menjawab soalan halmeoni, suara Jineul mencelah.

                "Annyeong halmeoni ! This is me ! Your Jinnie !" Jineul menunduk tanda hormat dan sopan pada halmeoni. Halmeoni tersenyum dan mengangguk angguk.

                "Ohhh. Jinnie ? Eunmi, Jinnie is your friend ?" halmeoni menyoalku. Jinnie ?

                "Jinnie ?" soalku dengan mengangkat kening ke arah mereka berdua.

                "Hehe. Eunmi, aku dengan halmeoni dah kenal lama dah." Jineul memberitahuku. Aku ternganga.

                "Betul ke halmeoni ?!" soalku. Halmeoni mengangguk angguk.

                "Jinnie tinggal sebelah rumah kita. Rumah yang besar tu. Anak Puan Kim dengan Encik Kim. Mereka baru sahaja berpindah 4 hari yang lalu tetapi Jinnie minta halmeoni rahsiakan." jelas halmeoni.

                "Kim Jineul !" Aku mencekak pinggangku tanda marah yang amat kononnya.

                "Alaaa. Mianhae Eunmi comel ! Kekekeke." Jineul membuat muka comel di depanku. Seperti biasa, di dalam kamus hidup Eunmi :

>> Muka Comel Takkan Melembutkan Hati Park Eunmi ! :]
                 "Kau tak payah lah nak buat muka comel. Takkan menjadi dekat aku punye." balasku.

                 "Yahhh !" Jineul menghentakkan kakiknya atas lantai. Macam perangai boyfriendnya pulak.

                 "Okay2. Sudah sudah bergaduh. Jinnie boleh bawah Eunmi ke mana saja Jinnie nak bawa." Halmeoni berkata. Eh, halmeoni rapat sangat ke dengan Jineul ? Aigooo.

                 "Okay halmeoni ! Actually, kami berdua nak pergi dates !" Jineul dengan lurus bendulnya membocorkan rahsia itu. Halmeoni ternganga.

                 "Err. Bukan halmeoni. Kami keluar dengan kawan je. Jineul sahaja yang keluar date dengan Chunji, her boyfriend." Aku menjelaskan dan memberikan pandangan maut kepada Jineul.

                 "Y- yeahh. Hehe." Jineul menggaru kepalanya.

                 "Arrasso. Byebye Eunmi !" Halmeoni melambaikan tangannya ke arahku.

                 "Halmeoni ! Makan ubat ! Ingat tu !" Halmeoni mengangguk angguk dan aku dengan Jineul keluar meninggalkan rumah dan halmeoni. Harap harap halmeoni makan ubat yang aku sediakan.

Jineul's POV :

                 Aku dan Eunmi menaiki kereta yang dipandu oleh pemandu keluarga Kim. Aku menyuruh pemanduku berhenti di sebuah mall yang amat besar bangunannya.

                 "Besarnya mall ni Jineul. Kita nak buat apa kat sini ?" soal Eunmi. Dia memerhatikan satu persatu bangunan mall ini.

                 "Hahahaha. Shopping lah." Aku membalas dan dengan selamba aku menarik tangannya masuk ke dalam mall itu.

Eunmi's POV :

                 Jineul menarik aku masuk ke dalam mall yang tidak pernah aku jejaki sebelum ini. Jineul dan aku berjalan melalui semua kedai yang ada. Yang aku pelik, sebaik sahaja kami lalu kawasan diorang semua, mesti pekerja di setiap kedai tunduk kepada kami. Kenapa ?

                 Aku dan Jineul masuk ke dalam sebuah kedai yang dipenuhi dengan baju, dress, gaun dan baju baju untuk wanita atau perempuan. Feminine Shop. Wow. Banyak gila dress dekat kedai ni. Jineul nak beli ke ? Mesti lah dia nak beli. Takkan dia nak menjual. Aigooo.

                "Annyeong Mrs Jineul." Salah seorang daripada pekerja itu menunduk. Mrs Jineul ? Omg. Takkanlah mall ini kepunyaan ...

                "Kim Jineul !!!" Aku mencekak pinggangku. Jineul hanya tersengih sengih. Pekerja dan pelanggan semua menonton drama sejenak tadi.

                "Mianhae Eunmi. Sebenarnya, mall ni kepunyaan ibu bapa aku. Hehe." Jineul menggaru kepalanya.

                "Patutlah semua pekerja di setiap kedai tunduk pada kau. Kaya gila kau ! Aku macam ..." Belum sempat aku menghabiskan ayat aku, Jineul sudah merenung tajam ke arahku.

                "Okay okay. Kita nak buat apa dekat sini ?" soalku.

                "Mestilah shopping ! Bukan ke kau dengan fake boyfriend kau dan aku dengan Chunji kena pergi date malam ni ? Jaerin dan Bomi pun datang nanti. Aku dah call mereka suruh datang ke shopping mall ni." Jineul menjelaskan satu persatu.

                "Tapi aku tak bawa duit ..." Aku menggaru kepalaku. Ya. Aku tiada duit. Nak beli barang barang dapur pun susah. Begitulah kehidupan aku dengan halmeoni.

                "Jangan risau. Aku belanja hari ni !" balas Jineul.

                "A -" Belum sempat aku menyudahkan ayat aku ...

                "Jineul ! Eunmi !" Suara Bomi menjerit mengejutkan aku. Aku menoleh ke arah mereka. Jaerin juga berada di belakangnya.

                "Annyeong Bomi !" Aku dengan Jineul menegur mereka secara serentak.

                "Annyeong. Hehe. So, korang dah pilih ke dress mane ? Jaerin unnie cakap yang selepas ni Jineul ade buat party ?" Bomi menyoal kami. Party ? Jaerin mengenyitkan matanya ke arah aku dan Jineul. Nasib baik Bomi tidak nampak. Err. Jaerin unnie tipu Bomi ? Rancangan dia ~

                "Hahaha. Yeahh. Party. Jom ! Shopping time !!" Jineul menjerit.

To be continued ~ *o* Puiiiii. Byungie ~♥

6 comments:

Nurd Cullen' said...

woahh .
best best , tak sabar nak tunggu diaorg date :D

Jojo said...

@Nurd : Hahaha. Thanks btw <3

Nana L.Joe said...

aaaaa update cepattt . isk isk

Jojo said...

@Nana L.Joe : =.='' Yela -. .-

N A A said...

Best, smbung lagiiiiii Palliee!

Anonymous said...

Best lah citer ni !